1980-1989

Seizoen 1980/1981

Het ‘Bollenstreek-toernooi’ komt van de grond. Er wordt gepeeld in vier sporthallen: Treslong, Gaasbak, Wasbeek en Lisse. Na alle resultaten bij elkaar opgeteld te hebben, is er geen winnaar aan te wijzen. Lisse en SDO winnen allebei zeventien wedstrijden en spelen eenmaal gelijk. Het Lentetoernooi dat dit jaar voor de tiende keer plaatsvindt, blijkt een onaantastbaar fenomeen te zijn dat ondanks alle perikelen gewoon doorgaat. Twintig teams meldden zich aan en basketballen tot 13 juni iedere vrijdagavond in de sporthal, zonder gezeur.

Het seizoen wordt op 13 juni afgesloten met een grandioos zomerfeest. ’s Middags wordt het lentetoernooi afgesloten met een erewedstrijd waaraan prominente basketballers van vroeger en heden deelnemen. Er zijn zelfs vlaggetjes gemaakt met opschrift ‘Cees moet blijven’. ’s Avonds in de kantine van de sporthal vindt de huldiging plaats van Cees Langeveld. Interim- voorzitter Jan van der Voet sprak de volgende woorden: ‘Cees Langeveld heeft veel gedaan voor onze vereniging en daarom heeft het bestuur besloten om Cees Langeveld, of hij het nu leuk vindt of niet, erelid te maken van de Basketbalvereniging Lisse’.

Na deze woorden kreeg Cees een applaus van alle aanwezigen. Van de voorzitter kreeg Cees een wandbord als aandenken met daarop: ‘erelid B.V. Lisse, Cees Langeveld, juni ’81’. Tevens gaf de voorzitter de eerste tien exemplaren weg van een boekwerk over de persoon Cees Langeveld. Dit boekwerk hadden Tom Hoogervorst en Gerard de Haas in zeer korte tijd in elkaar gezet – na soms nachten doorgewerkt te hebben.

Seizoen 1981/1982

Het seizoen 81/82 ging eigenlijk reeds op 25 mei 1981 van start met de benoeming van een geheel nieuw bestuur tijdens de toen gehouden buitengewone ledenvergadering. Dames 1 (olv Simon Kooyman) worden kampioen en promoveren naar de rayon klasse. Tijdens de rayonkampioenschappen op 16 mei in Hoofddorp behalen zowel de meisjes, onder leiding van Ad v.d. Vlugt, als de jongens onder leiding van RonaId Sporken een tweede plaats.

Seizoen 1982/1983

Na het behalen van het kampioenschap vorig seizoen door de dames gaan dit seizoen vier teams op regionaal niveau spelen: Heren 1, Dames 1, junioren jongens A en junioren meisjes A. Nieuw is ook dat alle thuiswedstrijden van deze teams op zaterdagavond gespeeld gaan worden. In februari stelt Ad van der Vlugt voor om clubsweaters te bestellen met een clubembleem. Iedereen mag ontwerpen insturen. Daar zal er een uit worden gekozen. De sweaters zijn er ook gekomen. Ad van der Vlugt behaalt intussen als eerste van onze vereniging zijn trainersdiploma.

Seizoen 1983/1984

In de vakantie hebben zich ook grote veranderingen voorgedaan in de kantine. In het nieuwe seizoen zien we Tineke en Kees Sweekhorst daar niet meer terug. Hun taak wordt overgenomen door Torn Hoogervorst en Lida van der Voort. Op 17 december openen Torn Hoogervorst en Lida van der Voort hun Sportcafé Lisse”.

In de competitie gaat het de heren- en damesselectie goed af. Beide teams hebben uitzicht op een kampioenschap en beide teams zijn intussen doorgedrongen tot de halve finale van de bekercompetitie. De dames, onder leiding van Yvette Booden, worden in de halve finale uitgeschakeld door Grasshoppers uit Katwijk, maar worden wel kampioen met recht op promotie naar de eerste divisie. De heren komen in de finale en moeten het dan opnemen tegen Kinheim, op dat moment koploper in de competitie. Thuis wordt de wedstrijd met één punt verschil verloren en in de uitwedstrijd met één punt verschil gewonnen. Verlenging was dus nodig. In deze chaotische verlenging (in de Kennemer Sporthal) was coach Han Wallaart in de laatste seconden in verwarring gebracht door een foutieve scoreaanduiding op het scorebord. In de veronderstelling één punt achter te staan na een persoonlijke fout van Kinheim, koos Han Wallaart voor inworp aan de zijlijn. In werkelijkheid stonden onze heren twee punten achter en hadden twee strafworpen genomen moeten worden om er een tweede verlening uit te slepen. Ondanks protesten won Kinheim de beker. Een week later werd Kinheim ook kampioen met op de tweede plaats onze heren. Nieuws is ook de opheffing van basketbalvereniging Rebound uit Sassenheim. Een aantal leden van Rebound komen naar Lisse.

Seizoen 1984/1985

Voor de start van de competitie speelde Elmex Leiden een oefenwedstrijd in onze sporthal tegen het Belgische Mercksem ‘1001 voor een goed gevulde zaal. Het aantal teams dat de competitie inging was in vergelijking met het vorige seizoen met één teruggelopen. De terugloop vond plaats bij de jeugd. Het aantal senioren nam zelfs toe. Er kon voor het eerst een derde damesteam ingeschreven worden.

De ledenvergadering op 14 november spreekt zich uit voor het organiseren van weer een ‘Praatavond’. Deze vindt plaats op woensdag 19 december, maar de opkomst is zo bedroevend slecht dat er direct een nieuwe avond afgesproken wordt. Het thema van die avond luidt: ’25 jaar basketbalvereniging Lisse’. Deze avond wordt gehouden op 9 januari. De ongeveer vijftien aanwezige leden willen een jubileumcommissie van de grond tillen. Dit gebeurt dan ook op de avond van 23 januari. Zitting in deze commissie nemen Peter Slobbe, Jan van der Voet, Tom Hoogervorst en Cees Langeveld. In een later stadium wordt de commissie aangevuld met Hans Otte.

Het einde van de seizoen nadert dan snel. Het bestuur bespreekt met medewerkers van de gemeente Lisse de vervanging van de basketbaltorens en de houten basketbalborden in de sporthal. De verde- ling van de sporthal voor het nieuwe seizoen verloopt uitermate stroef omdat de betrokken gesprekspartners geen enkele flexibiliteit tonen.

Dames 1 weet na een spannende en zware competitie (28 wedstrijden) een tweede plaats te bereiken achter LUSV uit Leiden. Kampioen LUSV maakt echter geen gebruik van haar recht op promotie, waardoor Lisse alsnog de kans krijgt te promoveren naar de promotiedivisie.

Seizoen 1985/1986

De competitiestart van Heren 1 verloopt niet zonder problemen. De coach Hans Gefken haakt voor enige weken af. De naar Lisse teruggekeerde John de Bruin neemt zijn taak over. Jörgen Goudswaard vertrekt in tegengestelde richting om zijn geluk te beproeven bij DSS. Op de ledenvergadering van 14 oktober – met een minimale opkomst – legt de jubileumcommissie (Cees Langeveld, Jan van der Voet, Peter Slobbe, Tom Hoogervorst en Hans Otte) haar plannen op tafel voor het jubileumfeest. De laatste wijzigingen worden besproken en besloten wordt het geplande damestoernooi te verschuiven naar de kerstvakantie. Het (eerste dames)toernooi wordt gewonnen door Den Helder.

De maand februari staat helemaal in het teken van het jubileum (een jaar te vroeg). Er wordt van alles georganiseerd: een autopuzzeltocht (tien deelnemers), een rock&roll-avond, een spelavond, een video-avond, een mixtoernooi, en een jeugd-clinic. De officiële receptie, in de kantine van de sporthal, wordt gevolgd door een competitiewedstrijd van de Dames 1 tegen koploper Cheetah en een feestavond. De dag daarop vindt de reünie plaats waar veel oud-leden op afkomen. Zij spelen onderling een aantal wedstrijdjes en praten na over vroeger. Dit alles omgeven door een tentoonstelling met foto’s en wetenswaardigheden over de afgelopen 25 jaar.

Seizoen 1986-1987

In de eerste helft van de competitie doen zich geen schokkende feiten voor. Wel blijkt dat het eerste herenteam onder leiding van Hans Gefken en Ad van der Vlugt hoge ogen wil gooien aan het einde van de competitie door veel wedstrijden te winnen. Het internationale damestoernooi. Na veel inspanning heeft de toernooicommissie onder leiding van Jörgen Goudswaard en Robert Borsje een interessant deelnemersveld bijeen weten te krijgen: de top- drie van Nederland en drie buitenlandse teams, aangevuld met DAS en BV Lisse. Na twee dagen kan de volgende eindstand worden opgemaakt:

  1. Agon Dusseldorf (W-Dld)
  2. Orchies (Frankrijk)
  3. H.O.I. Den Helder
  4. Hoofddorp
  5. Sportlife Canadians
  6. BV Lisse
  7. Indiana Purdue (USA)
  8. DAS Delft

Meest waardevolle speelster: Joyce Walker (Agon). Op 28 maart wordt Heren 1 kampioen met recht op promotie naar 1e divisie.

Seizoen 1987-1988

Een nieuw seizoen, een nieuw gezicht. Vele nieuwe gezichten zelfs. Pieter Broersen heeft (na zes seizoenen) de voorzittershamer overgedragen aan Simon Kooyman. Het jaar 1987 wordt afgesloten met het internationale damesbasketbaltoernooi. Dit jaar krijgen Robert en Jörgen hulp van de NBB. Op kosten van de NBB komt Jong Frankrijk naar Lisse. Andere deelnemers dit jaar zijn Orchies, Banska Bystrica, Düsseldorf, Hoofddorp. Den Helder, Rotterdam- Zuid en het organiserende BV Lisse. In de kruisfinale wordt Düsseldorf teruggewezen en krijgt het massaal toegestroomde publiek (700 toeschouwers) een finale te zien tussen HOI Den Helder en Banska-Bystrica. Een geweldige entourage zorgt voor basketbal van de bovenste plank. De grote klasse van de Tsjechen moet uiteindelijk buigen voor de collectieve wilskracht van HOI Den Helder. Een knappe prestatie van Meindert van Veen en zijn dames. Na de prijsuitreiking (verricht door Hans van der Bruggen van de NBB) en een hapje en een drankje gaat iedereen tevreden naar huis.

Eindstand:

  1. HOI Den Helder
  2. Banska-Bystrica
  3. Agon Düsseldorf
  4. Ahoy Rotterdam-Zuid
  5. Jong Frankrijk
  6. B.V. Hoofddorp
  7. Orchies Frankrijk
  8. B.V. Lisse

Seizoen 1988-1989

In de vakantie kan er heel wat gebeuren. Heren 1 is de degradatie ontsprongen en mag in de topsportliga blijven, weliswaar in een andere afdeling waardoor er iets verder gereisd moet worden – bijvoorbeeld naar Maastricht.

Pech hebben de heren wel in het begin. Al spoedig moet de nieuwe trainer-coach, Henk Wessels, door ziekte afhaken. Hij wordt tijdelijk vervangen door Ruud Harrewijn. Ruud blijft maar kort. Dan volgt er een periode van onduidelijkheid (Simon,Martin,Hans). Later neemt Erik Zwiers de taak van trainer-coach op zich. We zien Henk pas aan het einde van de competitie terug.

Bij de dames doen zich andere problemen voor. Door het grote aantal nieuwe speelsters (Helen, Marjolijn, Hiskia, Astrid en Erna) loopt het in het begin van de kompetitie niet goed. Er wordt veel verloren. Teveel. Naast de reguliere competitie verschijnen er in het clubblad berichten over een ‘illegale’ vrijdagavondcompetitie voor veteranen. Op 4 november worden de eerste wedstrijden gespeeld. Er wordt zelfs een poging ondernomen om voor dames ook een aantal wedstrijdjes te organiseren.

Intussen gonst het van de geruchten over het damestoernooi. Gaat dit toernooi nu wel of niet door. Het clubblad staat er bol van. Crisisberaad doet de – intussen sterk uitgebreide – toernooicommissie bijna besluiten het toernooi maar een jaar voorbij te laten gaan. Het behoud van de inmiddels gevestigde traditie geeft echter de doorslag en er komt een toernooi met een nationaal karakter.

Op de valreep toch nog een afzegging. Rotterdam-Zuid haakt af waardoor ook Lisse 2 meespeelt. De publieke belangstelling is iets minder, maar de finale maakt veel goed. Outsider Grasshoppers maakt het HOI Den Helder lang moeilijk. Uiteindelijk blijkt HOI Den Helder de sterkste en neemt voor de derde maal de wisselbeker mee naar huis. Eindstand:

  1. HOI Den Helder
  2. Grasshoppers
  3. Sportlife Canadians
  4. MSV Noordwijk
  5. BV Voorburg
  6. UBC Midland
  7. BV Lisse 1
  8. BV Lisse 2

Voor Dames 1 loopt de competitie zeer dramatisch af. Op de laatste dag van de competitie kan degradatie alleen ontlopen worden door winst op tegenstander MSV uit Noordwijk. In een dramatische en emotionele wedstrijd weten onze dames het net niet te redden, ondanks de massale steun van de meegereisde supporters.

Seizoen 1989-1990

Bij de start van het seizoen zien we bij het trainerscorps een aantal nieuwe gezichten. Heren 1 komt onder leiding te staan van Johan Koster en Dames 1 gaat het proberen met Peter Lapidaire. Hierbij dient opge- merkt te worden dat Dames 1 door het wegvallen van onder andere Hoofddorp toch weer in de promotiedivisie mag uitkomen. Verder wordt al snel duidelijk dat het bestuur onverwachts naar een nieuwe voorzitter moet uitkijken. Simon Kooyman gaat naar de USA. Vrijdag 29 december is om 16.00 uur het schoolbasketbaltoernooi afgelopen en wordt de sporthal in recordtempo omgebouwd en in orde gemaakt voor het VIJFDE INTERNATIONALE DAMESBASKETBALTOERNOOI. Vanaf 19.00 uur is er direct al veel publiek. De toernooicommissie onder leiding van Jack de Vroomen heeft een uitstekend deelnemersveld bijeen weten te krijgen: vier buitenlandse teams, aangevuld met vier vaderlandse teams. Na de voorrondes en kruisfinales wordt op zaterdag de finale gespeeld tussen Amiga Den Helder en Trudovie Reservi uit Rusland. De Russische speelsters verslaan drievoudig toernooiwinnaar Amiga Den Helder met 80-55. Absolute ster van het toernooi is Trudovies aanvoerster en guard Olga Zjoenekina. Teamgenote Swietlanis Kovioenenkoe wordt driepuntenkoningin en topscorer. Aan het eind van het toernooi wordt de volgende eindstand opgemaakt:

  1. Trudovie Reservie (USSR)
  2. Amiga Den Helder
  3. Festo BV Voorburg
  4. BSC Media Rent (Oostenrijk)
  5. Bayer 04 Leverkusen (West-Duitsland)
  6. Grasshoppers Katwijk
  7. Meteor Praha (Tsjecho-Slowakije)
  8. BV Lisse

De dames bereiken de bekerfinale door in de kwartfinale Hoofddorp en in de halve finale DAS uit te schakelen. Hierin moeten zij het opnemen tegen Roterdam-Zuid. Thuis spelen de dames een goede en aantrekkelijke wedstrijd waarin de ervaring van Rotterdam-Zuid uiteindelijk de doorslag geeft. De uitwedstrijd wordt ruim verloren zodat er voor de dames alleen maar een finalisten-medaille overblijft. Na afloop van de laatste thuiswedstrijd van Dames 1 wordt Marjo Fyma in het zonnetje gezet. Dit voor het feit dat zij ruim 12,5 jaar speelster van dit team is geweest. Van alle kanten wordt zij bedolven onder de cadeaus.

De competitie wordt door de dames met een tweede plaats afgesloten. Dit geeft recht op promotiewedstrijden. Door terugtrekking van Midland worden deze wedstrijden niet gespeeld en promoveert Dames 1 automatisch naar de eredivisie. Heren 1 heeft zijn race om een plaats in de promotiedivisie niet kunnen volhouden en behaalt een vijfde plaats.

Cees geeft toch weer een jaarboek uit (zijn derde). Van ieder team is een speler/speelster geïnterviewd. Alle cijfers van de teams zijn nageplozen en geeft het volgende overzicht:

Team Gespeeld Gewonnen Verloren Totaalscore
Senioren 148 67 52 8464-8823
Jeugd 188 115 106 9515-8247
Totaal 336 182 158 17979-17070

De beste …. van het jaar:
Speler van het jaar: Peter van Zonneveld (heren 1)
Speelster van het jaar: Lida van der Voort (dames 1)
Team van het jaar: Dames 1
Trainer/coach van het jaar: Peter Lapidaire
Mini van het jaar: Joost Langeveld
Rookie van het jaar: Niels Bader
Topscorer van het jaar: Joke v.d. Heuvel (gespeeld in D1 en D2) met 733 punten
Trofee van Verdienste: Peter Lapidaire