1962-1969

In februari 1962 besloten een tiental mannen uit Lisse min of meer georganiseerd de basketbalsport te gaan beoefenen. Mannen van het eerste uur waren o.a. Harry Hofman, Dorus v.d. Zwet en Dick Plug. Bij de NBB werd informatie ingewonnen en per 31 januari 1962 werd de toenmalige Basketbal Club Lisse als vereniging ingeschreven bij de NBB. Dat er over de juiste oprichtingsdatum verschil van mening bestaat komt door het feit dat er geen officiële oprichtingsvergadering gehouden is. Er werd eenmaal in de week een uurtje getraind in de gymzaal van de Jacoba van Beieren Huishoudschool aan de Hyacinthenstraat in Lisse. In september werd met één herenteam voor het eerst aan de competitie begonnen. De competitie-wedstrijden werden gespeeld ln het Krelagehuis aan de Leidsevaart in Haarlem, zowel de thuis- als uitwedstrijden. Het was daar een oude en koude bedoening.

Een team

Tot 1967 schommelde het ledenaantal rond de tien. Dit daalde in augustus 1967 zo sterk dat besloten werd in het seizoen 1967/68 niet deel te nemen aan de competitie. Ondanks het dalende ledental in 1967 kwamen er betere vooruitzichten voor de Basketbal Club Lisse. In november van dat jaar werd de sporthal in Lisse geopend. Het aanbod van de gemeente om gebruik te maken van de sporthal werd met beide handen aangegrepen. Besloten werd voortaan een uurtje per week in de sporthal te gaan trainen (huurprijs ƒ 3,– per uur). Toenmaals was er slechts één basketbalveld in de sporthal. Om meer bekendheid te geven aan de basketbalsport in Lisse besloot Cees Langeveld de trainingszaal in de Jacoba van Beieren Huishoudschool aan te houden. Via een advertentie in “Ons Weekblad” (nu: de Lisser) werden jongens gevraagd te komen basketballen. Jongens die het eerst reageerden waren o.a. Nico en Frans Broekhof, Paul Langeveld, Hans Hoekstra en Jaap Koning.

Op september 1968 speelde het jongensteam hun eerste competitie-wedstrijd in de Kennemer Sporthal tegen Sea Devils. Het werd een spannende wedstrijd waarbij het lengteoverwicht van Lisse opwoog tegen de goede techniek van Sea Devils. Het werd een gelijk spel en na verlenging kon Lisse zich zelfs winnaar noemen. Toch waren er boze gezichten na afloop. Er waren een aantal spelers (van de elf) die bijna niet meegespeeld hadden. Cees besloot dan ook direct ter plaatse een tweede team voor de jeugdcompetitie in te schrijven. Zo speelden twee jongensstem dat seizoen in dezelfde afdeling hun wedstrijden. Het ene team bestond uit spelers uit Lisse en het tweede team bestond uit “Hillegommers”.

Bijna iedere zaterdag ging Cees met ’n team naar Haarlem. De uit- en thuiswedstrijden werden in Haarlem gespeeld. Daarnaast werd er ook gespeeld in IJmuiden (sporthal Zeewijk) en Zandvoort. Soms zelfs met twee teams tegelijk. Dat gaf aanleiding tot grote pret. De jongens uit Lisse stapten altijd op ’t Vierkant in. Zij eisten de beste plaatsen op in de “kaaswagen”. In Hillegom, nabij Treslong, kwamen de Hillegommers er nog bij met de nodige trammelant. Er werd “gevochten” wie er naast de chauffeur mocht zitten. Op de terugweg was het altijd een vrolijke boel, waarbij hoog opgegeven werd over eigen prestaties. Terug in Hillegom werden de Hillegommers er dan met veel herrie uitgeduwd. De naam “kaaswagen” werd aan de wagen gegeven omdat Cees er dagelijks mee langs de winkels reed om kazen etc. af te leveren. De zitplaatsen bestonden uit boterkistjes en bij onraad (lees: politie) moest iedereen “duiken”. Achteraf een linke zaak. Soms zaten er 15 jongens achterin en boven op de kaasplanken lagen de sporttassen. Het was een ideaal vervoersmiddel voor de jongens waarvoor zij slechts f 0.25 per rit betaalden.

Kampioenschap

De jongens uit Hillegom (Jan Engel, Kees Telkamp, John Croese, Melis van Breenen, Wim Scholte, Alphons v.d. Velden en Jan Peter Wegkamp) speelden zo goed dat zij zelfs kampioen werden. De eerste kampioen in de geschiedenis van de Basketbal Club Lisse. Ondertussen waren er ook meisjes lid geworden van de club. Evenals de jongste jongens (pupillen) trainden zij éénmaal in de week en speelden nog geen competitiewedstrijden.

Het eerste clubblad

Niet vergeten mag worden dat er dit seizoen voor het eerst een (bescheiden)clubblaadje werd uitgegeven. Het bestond uit een aan twee zijden bedrukt folioblad, volgeschreven door Cees Langeveld In totaal kwam het 12 maal uit dat seizoen. Met ingang van het seizoen 69/70 sluit de Basketbal Club Lisse aan bij SC Lisse en wordt de naam veranderd in “Sportclub Lisse, afdeling basketbal ” (tot 1975).

In het seizoen 1970-1971 (jubileumjaar SC Lisse) heeft de penningmeester weinig geld in kas, te weinig om nieuwe ballen aan te schaffen. Daarom wordt er een actie gestart met als doel geld in te zamelen voor nieuwe basketballen. De jeugdleden gaan met een bakfiets de straat op om zakjes met pennen te verkopen onder het motto: “Uw pennen worden onze ballen”. Van de opbrengst kunnen 10 nieuwe ballen aangeschaft worden. De mensen die daar het meest actief mee bezig waren zijn: Paul Langeveld, Arnold Vermeulen, Frans Broekhof, Nico Broekhof en Peter Slobbe. Het seizoen wordt besloten met een toernooi met als inzet “revanche Nederlandse jeugdkampioenschappen”. Wie dit toernooi gewonnen heeft is niet meer te achterhalen. Bekend zijn wel de deelnemers: D.E.D. uit Amsterdam, Anoëta uit Amsterdam, Bona Stars uit Leiden en Levi’s uit Haarlem, aangevuld met een team van SC Lisse. De basketbalafdeling bestaat intussen uit 10 teams: 3 senioren- en 7 jeugdteams.